A csülök pácolása
és sütése egy igazi gasztronómiai élményt nyújthat minden hús kedvelőnek. A
csülök egy olyan része a disznónak, amelynek elkészítése időigényes, de
megéri a fáradozást. Először is fontos a jó minőségű csülök beszerzése, amely
lehetőleg szép vastag húsréteggel rendelkező legyen. A csülköt érdemes előző
este vagy legalább néhány órával a sütés előtt bepácolni, hogy minél több ízt
és aromát tudjon magába szívni. A páclé elkészítéséhez szükséges a következő
hozzávalók: vöröshagyma, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, boróka bogyók, só,
bors, olívaolaj és esetlegesen fehérbor vagy száraz vörösbor. A hozzávalókat
összekeverjük egy tálban, majd belemártjuk a csülköt és hűtőbe tesszük
pihenni. A sütés előtt fontos, hogy a csülök szobahőmérsékletű legyen. Egy
nagy tepsibe vagy sütőzacskóba helyezzük a csülköt és 180 fokra előmelegített
sütőbe tesszük. Az első fél órában alacsonyabb hőfokon sütjük (kb. 160 fok),
majd ezután emeljük fel a hőfokot (kb. 200 fok) és pirosra sütjük. Amikor
elkészült a csülök, érdemes pár percig pihentetni, hogy az ízek jól
összeérjenek. Majd karikákra vágva tálaljuk körettel vagy akár magában is. A
kész csülök ropogósra sült bőrrel és puha, omlós hússal fog elkápráztatni mindenkit
az asztalnál. Próbálja ki Ön is ezt az ínycsiklandozó receptet!