A terítés menete
egy étkezés előkészítésének fontos része, amelynek során megfelelően és
esztétikusan elrendezzük az asztalon a tányérokat, evőeszközöket és
poharakat. A helyes terítés nem csak esztétikusabbá teszi az étkezést, de
segít abban is, hogy a vendégek kényelmesen elfogyaszthassák az ételt. A
terítés menete lépésről lépésre: 1. Az alapok: Mindig kezdjük a tányérok
elhelyezésével. Ha formális étkezésről van szó, akkor a nagyobb tányér kerül
az asztal közepére, míg a kisebb tányér rákerül. Ha informálisabb az alkalom,
akkor elég csak a nagyobb tányért használni. 2. Az evőeszközök: Az
evőeszközök mindig jobbról balra rendezett sorrendben kerülnek az asztalra.
Elsőként a késeket és a kanalakat helyezzük el a jobb oldalon, majd a villa
kerül a bal oldalra. Ha desszert is lesz, akkor azt helyezzük el az
evőeszközök felett. 3. Az italok: A poharak mindig a tányérok fölé kerülnek.
Általában kétféle poharat használunk: egyet a vízhez és egyet borhoz vagy más
italhoz. 4. A textíliák: Az asztalterítőt mindig simán terítsük le az
asztalra, ügyelve arra, hogy ne legyen gyűrött vagy összegyűrt. Az asztalom
szélére hajtogassuk le az anyagot. 5. Az extra elemek: Ha szeretnénk még
tovább fokozni az étkezés hangulatát, akkor használhatunk díszes szalvétákat,
gyertyákat vagy virágokat az asztalon. Az étterítés menete tehát egyszerű
lépésekből áll, amelyek segítenek abban, hogy az étkezésünk elegánsabbá és
élvezetesebbé váljon. Ne feledjük, hogy az igényesen terített asztal mindig
pozitív benyomást kelt a vendégeknél és még szebbé teszi az étkezést!