Sütőtisztítás

  A sütőtisztítás egy
olyan feladat, amit sokan nem szeretnek elvégezni, de rendkívül fontos a sütő
higiéniájának megőrzése és az ételek frissességének megtartása szempontjából.
A lerakódott zsír és ételmaradékok nemcsak ronthatják az ételek ízét, hanem
akár tüzet is okozhatnak. Az első lépés a sütő teljes kihűlése után kezdődik.
Fontos, hogy soha ne próbáljuk megtisztítani forró sütőt, mert ez veszélyes
lehet. Ha már kihűlt, távolítsuk el az állványokat és a zománcozott tálakat,
majd itt kezdhetjük el a tisztítást. Az egyik leghatékonyabb módszer a
sütőtisztító spray használata. Egyenletesen permetezzük be vele a sütő
belsejét, majd hagyjuk hatni egy ideig (általában 15-20 perc). Ezután egy
nedves ronggyal vagy szivaccsal töröljük át a felületet, hogy eltávolítsuk a
lerakódott szennyeződéseket. Ha valamilyen makacs foltot találunk, akkor
segíthet egy kevés sütőpor vagy szódabikarbóna használata is. Egy kis
mennyiséget szórjunk rá a foltra, majd kefével dörzsöljük át. Ezután öblítsük
le vízzel és töröljük szárazra. Ne feledkezzünk meg az állványok és
zománcozott tálak tisztításáról sem! Ezeket áztassuk be meleg vízbe
mosogatószerrel vagy ecettel, majd dörzsöljük át őket alaposan. Végül ne
felejtsük el rendszeresen tisztítani a sütőablakot is! Ehhez egyszerűen
használhatunk ablaktisztítót vagy ecetes-vizes oldatot. Összességében tehát a
sütőtisztítás fontos feladat, amit rendszeresen érdemes elvégezni ahhoz, hogy
sütőnk higiénikus és biztonságos legyen. Használjunk megfelelő
tisztítószereket és kövessük az itt leírt lépéseket, hogy könnyedén és
hatékonyan megtisztíthassuk kedvenc konyhai segédeszközünket.