A padlizsán egy
népszerű zöldség, amely számos különböző fajtája létezik. Ezek a fajták
eltérnek egymástól alakjukban, méretükben, színükben és ízükben is. A
leggyakoribb padlizsán fajták közé tartozik például a hagyományos lila
padlizsán, a fehér padlizsán, valamint az apró koktélpadlizsán. A lila
padlizsán a legelterjedtebb és legismertebb fajta, jellegzetes sötétbíbor
színéről ismerhető fel. Alakja általában hosszúkás vagy ovális, és enyhén
csíkos lehet a héja. Íze kissé keserű lehet, ezért sok receptben azt
javasolják, hogy sózzuk be és hagyjuk állni egy kevés ideig, hogy kiengedje a
keserű nedvet. A fehér padlizsán szintén nagyon népszerű fajta.
Megjelenésében hasonlít a lila padlizsánra, de húsát általában kevésbé
keserűnek tartják. Sokan kedvelik ennek a fajtának az enyhén édeskés ízét és
krémes állagát. Az apró koktélpadlizsánok pedig kisebb méretűek és általában
gömbölyded alakúak. Ezeket gyakran egészben sütik vagy grillezik meg, és így
tálalják előételként vagy köretként. Összességében tehát rengetegféle
padlizsán fajta létezik, mindegyiknek sajátosságai vannak és más-más módon
felhasználhatók. Érdemes kipróbálni mindegyiküket, hogy megtaláljuk a
számunkra legkedveltebb ízeket és textúrákat.Így változatosabbá tehetjük
étrendünket és új ízeket fedezhetünk fel magunknak.