Ha valaki az
igazi, tradicionális nápolyi pizza elkészítését szeretné megtanulni, akkor a
legjobb választás egy nápolyi pizza tanfolyam elvégzése. Ezek a tanfolyamok
általában egy napos intenzív kurzusok, ahol megismerkedhetünk a pizzakészítés
minden apró fortélyával. Az első lépés általában az alaptészta elkészítése.
Ehhez lisztet, vizet, élesztőt és sót használunk. Fontos, hogy a tészta jól
megkeljen és kellően rugalmas legyen. Ezután következik a tészta formázása és
nyújtása. A nápolyi pizza hagyományosan ovális alakú, vékony tésztából
készül. A következő lépés a szósz elkészítése. Ehhez általában friss
paradicsomot, sót, bazsalikomot és olívaolajat használunk. Fontos, hogy
minőségi alapanyagokat válasszunk, hiszen ezek adják majd a pizza karakteres
ízét. Miután elkészült a tészta és a szósz, jöhetnek a feltétek. A nápolyi
pizza tipikusan kevés feltétből áll: főleg mozzarella sajt, bazsalikom és
esetlegesen paradicsom kerül rá. Fontos, hogy az összetevők frissek legyenek
és harmonizáljanak egymással. Végül pedig jön a sütés. A nápolyi pizza
tradicionálisan kemenceben készül nagyon magas hőmérsékleten rövid idő alatt.
Ha otthon sütünk pizzát, próbáljunk minél forróbb sütőt használni és ne
hagyjuk rajta túl sokáig. Összességében a nápolyi pizza tanfolyam remek
lehetőség arra, hogy megtanuljuk az igazi olasz pizzakészítés fortélyait és
otthon is elkészíthessük ezt a mennyei fogást. Érdemes kipróbálni!