A pesto egy olasz
eredetű szósz, amelynek alapvető hozzávalói a bazsalikom, fenyőmag, parmezán
sajt, fokhagyma és olívaolaj. A pesto egyszerűen elkészíthető, friss és
intenzív ízvilága miatt pedig nagyon népszerű a világ szerte. 1. Hogyan
készítsünk pestot otthon? – Első lépésként szedjünk össze friss bazsalikom
leveleket, majd mossuk meg és szárítsuk meg alaposan. – Tegyük a bazsalikomot
egy turmixgépbe vagy mozsárba, adjunk hozzá egy maréknyi fenyőmagot, 1-2
gerezd fokhagymát és reszeljünk bele friss parmezán sajtot. – Folyamatos
keverés mellett öntsünk hozzá lassan olívaolajat, amíg krémes állagú nem lesz
a pesto. 2. Mire használhatjuk a pestót? – A legtöbben tésztaszószként
használják, de remekül illik grillezett húsokhoz vagy halakhoz is. – Pesto
párosítható salátákkal, bruschettákkal vagy akár pizzával is. 3. Miért
érdemes otthon elkészíteni a pestót? – Az otthon készített pesto sokkal
frissebb és ízletesebb lehet, mint a bolti változatok. – Kontrollálhatjuk az
összetevők minőségét és mennyiségét, így egészségesebb változatot
készíthetünk. 4. Tippek és trükkök: – Ha nem szereted a bazsalikomot,
próbálkozz más fűszernövényekkel is, például petrezselyemmel vagy rukkolával.
– A fenyőmag helyettesíthető dióval vagy mandulával is. – Ha szereted az
erősebb ízeket, adj hozzá egy csipetnyi chili paprikát vagy citromhéjat.
Összességében a pesto egy könnyen elkészíthető és sokoldalú szósz, amely
ízesítésekor csak a képzeletünk szab határt. Próbálj ki új variációkat és
élvezd az intenzív ízeket!