Az egres egy finom
és népszerű gyümölcs, melyet sokan termesztik saját kertjükben. A megfelelő
gondoskodás mellett bőséges termést hozhat, azonban fontos a helyes metszés
technikájának ismerete is. 1. Mikor metszünk? Az egres legjobb időpontja a
metszésre a tél vége, korai tavasz, amikor még nincsenek rajta levelek. Így
könnyebben láthatjuk az elhalt vagy beteg ágakat, és könnyebben tudunk
elvégezni precíz metszést. 2. Mivel metszünk? A metszéshez éles, steril
metszőollót vagy fűrészt használjunk. Fontos, hogy mindig steril eszközzel
dolgozzunk, hogy elkerüljük a betegségek terjedését. 3. Hogyan metszünk? Az
egresen általában 3 éves vesszőket hagyunk meg, az idősebbeket pedig
levágjuk. Az elhalt ágakat, valamint a beteg vagy sérült részeket is
távolítsuk el. Próbáljunk egyenes vonalú vágásokat ejteni, hogy a fa
könnyebben gyógyuljon. 4. Figyeljünk a formára! Az egresfa formájának
megőrzése is fontos. Próbáljuk megtartani a fa egyensúlyát és rendezett
alakját a metszéssel. 5. Rendszeresen karbantartás Ne feledkezzünk meg arról,
hogy rendszeresen kell karbantartani az egrest. Évente legalább egyszer
végezzünk alapos metszést és távolítsuk el az elhalt ágakat. A helyes
metszéssel az egresfa egészséges maradhat és bőséges termést hozhat nekünk.
Ne féljünk kipróbálni magunk is ezt a kertészeti technikát, és élvezzük az
ízletes egreseket!